Geboren!

Gewijzigd op: 06-01-2003

Hoera! Gefeliciteerd met de geboorte van uw nieuwe PMC. Dit wordt gevierd met beschuit met muisjes. Hoe heet uw nieuwkomertje? Snel het reclamebureau inschakelen voor een passend merk en de introductiecampagne. Wanneer het gelanceerd moet worden? Gisteren natuurlijk.

Bij de geboorte van een kind gaan we zorgvuldig om met zijn naam. Tijdens de zwangerschapsperiode worden er al namen bedacht. U weet niet of het een jongen of een meisje is, dus bedenkt u twee opties. Als u daarna merkt dat de roepnaam al veel voorkomt op de geboortekaartjes bij de verloskundige, dan denkt u nog eens goed na of een andere naam niet wenselijker is. U koestert dit babytje en de naam is o, zo belangrijk. Is deze kleine burger er eenmaal, dan snel registreren bij het stadhuis!

Wat zo logisch is bij de geboorte van een baby, blijkt dat niet te zijn bij de geboorte van een een nieuw product of een nieuwe dienst. Nog steeds hoor ik marketeers over nieuw gelanceerde merken, die na een eerste introductie op de markt (met eigen briefpapier, promotiemateriaal en een ontwikkelde introductiecampagne) geconfronteerd worden met een claim: 'je geld of je merk'.

Waarom niet tijdens het ontwikkelingsproces het creatieve bureau inschakelen, waardoor productontwikkeling en merkcreatie parallel lopen aan elkaar? Zodra er een short list met merken wordt voorgesteld, kunnen de merken op deze lijst juridisch getoetst worden. U kunt zelf een eerste ori?ntatie houden door op de site www.bmb-bbm.org op te zoeken welke merknamen reeds zijn geregistreerd. Maar dat is niet voldoende! Raadpleeg altijd in een vroeg stadium een merkengemachtigde. Hij kan u adviseren op het gebied van de industri?le eigendomsrechten.

Waarom al in een zo vroeg stadium beginnen? Het vinden van een passend merk vergt meerdere maanden. Eerst het creatieve proces. Vervolgens vraagt u het juridisch merkenonderzoek aan. Indien gewenst, heeft u de resultaten binnen 10 werkdagen. Naar aanleiding van dit onderzoek volgt echter een proces van afwegingen en overleg met een merkengemachtigde. Het merkenregister van het Benelux-Merkenbureau bevat zo?n 500.000 merken: het is niet eenvoudig om een merk te vinden dat zonder bezwaren uit een merkenonderzoek komt. Als u een mogelijk bezwaar tegen komt, laat dan nagaan of het daadwerkelijk een hard bezwaar is. Ook daar is tijd voor nodig.

Misschien blijkt dat de kans groot is dat een andere merkhouder het recht op dit merk claimt. Dit kunt u beter van te voren weten. Hoe eerder u weet of een merk beschikbaar is en niet op mogelijke bezwaren stuit, hoe eerder u uw merk kunt registreren en kunt beginnen aan de marketingcommunicatie.