Het Koninklijke Merk

Gewijzigd op: 14-02-2003

Steven, jullie zijn wel de K?ninklijke zegt mijn externe communicatieadviseur wel eens tegen me als ik een nieuw plannetje tegen hem aanhoud. De Koningin komt naar Deventer deze koninginnedag. Stand verplicht bedoelt hij, we hebben ons netjes te gedragen als Koninklijk bedrijf.

Ik ben het met hem eens. Stand verplicht. Maar levert het ook wat op? Wat is het predikaat Koninklijk waard voor mijn bedrijf - of belangrijker - mijn merk?

Het vertelt in ??n woord iets over het bedrijf; dat je Nederlands bent, dat je meer dan 100 jaar bestaat en dat je je als bedrijf altijd keurig aan de wet hebt gehouden. De eerste twee zaken zouden een aankoopbeslissing in het voordeel van het Koninklijke merk kunnen doen omslaan. Onderzoek is hier echter nooit naar gedaan, naar mijn weten. De consument weet echter weinig van het predikaat Koninklijk af. Niet dat w?j Koninklijk zijn en niet wat het predikaat inhoud. Ze zullen wel aan het Hof leveren is de vaak gehoorde opvatting. Nu schijnt dat ook zo te zijn, het daaraan verbonden predikaat is echter Hofleverancier en niet Koninklijke. Naast bovenstaande harde voorwaarden zijn er ook zachtere merkwaarden. Het staat voor degelijk en traditioneel en je bevindt je in goed gezelschap; KLM, Tichelaar, Stevin, Olland, Numico, De Ruyter, Shell, Peijnenburg, Philips; allemaal Koninklijk. En dan het buitenland. Royal wordt het dan, of Kungliga of Royale. Ook daar geeft het een merk lading, zelfs in de koningshuis-loze landen als Duitsland en Frankrijk. Misschien nog wel meer. We zijn wat nuchter, hier.

De vraag die mij al een tijdje bezighoudt is: Hoe kunnen wij als bedrijf dit predikaat ten voordele van ons merk inzetten? En hoe meer ik daarover denk, hoe duidelijker het antwoord zich aan me opdringt. Niet.

Het mooie aan het Koninklijke predikaat is dat, om Koninklijk te zijn, je je ook Koninklijk gedraagt. En dat is nu precies de waarde van dat predikaat; Het zegt iets over je dat je onmogelijk over jezelf kunt zeggen. Het is de aanbeveling van de buurman die verteld dat hij zo goed en prettig gegeten heeft in dat bijzondere restaurantje.

Wat een Vorstelijk gevoel.