Cees den Hollander Naam: Erik O.W.A. Saelens
Bedrijf: Brandhome
Functie: Brand Knowledge Worker
[CV] Email: e.saelens@brandhome.com

Wat is een merk ?

Als ik de definities van onze 3 Merktenoren naast elkaar leg, dan valt mij op dat deze definities gelijk "aanvoelen". Maar toch is er "iets" verschillends.

Daar er in de wereld waarschijnlijk evenveel merkdefinities bestaan als er merkspecialisten zijn, is het niet zinvol om op zoek te gaan naar de verschillen die "dé merkdefinitie" zouden kunnen aftekenen. Het is beter om op zoek te gaan naar de gemeenschappelijke raakvlakken binnen de definities. De essentie van een merk wordt hier dan uit afgeleid.

Laten we even kijken naar het raakvlak in de definities van de Merktenoren. Het raakvlak is het "onderscheid" dat een "waarde/betekenis/emotie" geeft. De context waarin dit raakvlak dan geïnterpreteerd wordt, verbreedt of versmalt de definitie van een merk en duidt bijgevolg de grenzen van de toepasbaarheid van het merk aan.

Een juiste interpretatie en implementatie (ondernemingsbreed) van dit raakvlak is de taak en verantwoordelijkheid van het (merk/top)management gezien de grote gevolgen die daaruit kunnen voortvloeien.