Rik Riezebos Naam: Rik Riezebos
Bedrijf: Brand Capital
Functie: Merkstrateeg
[CV] Email: r.riezebos@brandhome.com

Wat is een merk ?

Een merk is ieder teken dat in staat is de waren of diensten van een onderneming te onderscheiden en dat in materiële dan wel immateriële zin een zekere betekenis kan hebben voor consumenten.

In deze definitie kies ik er voor de essentie van een merk te benaderen zoals zich dat als signaal aan ons kan voordoen en als teken waaraan wij een symbolische waarde hechten. De eerste benadering is een ingang die juristen veelal hanteren, de tweede benadering hanteren marketeers vooral.

Vervolgens kan een merk allerlei gevolgen hebben voor een onderneming. Het kan de waarde van een onderneming bepalen, maar ook de wijze waarop een onderneming is ingericht en hoe deze onderneming communiceert met haar relatiegroepen. Dit zijn zaken die wel relevant zijn, maar m.i. niet essentieel voor de definitie van een merk.

Een definitie als "een merk is een verzameling van waarden en opvattingen die richting geven aan het doen en laten van een onderneming" gaat dus m.i. voorbij aan het fundamentele principe waarop een merk is gebaseerd: een vertekeningsproces in de perceptie bij mensen