Rik Riezebos Naam: Rik Riezebos
Bedrijf: Brand Capital
Functie: Merkstrateeg
[CV] Email: r.riezebos@brandhome.com

Wat is een label, een concept, een stationery identity en een visual ID of is dit allemaal onzin ?

Wat is een label?
Een label is voor mij een omschrijving of beschrijving van het product dat merkenrechtelijk gezien geen bescherming kent. Vaak wordt een label overigens gebruikt naast de merknaam (bijvoorbeeld: Mars candybar en Mars ice-cream snack).

Wat is een concept?
Een concept is voor mij de bundeling van de visie en de missie die aan het merk ten grondslag liggen. Het geeft aan welk 'inzicht' het merk heeft over de markt en welke rol het op grond van dat inzicht voor klanten kan vervullen.

Wat is een stationary identity en wat is een visual identity?
Bij identiteit gaat het er om dat je een unieke 'ziel van een merk' vaststelt hetgeen moet resulteren in 'merkeigenheid'. Deze ziel moet op een consistente en consequente wijze worden uitgedragen.

Consistent wil zeggen op een herkenbare manier binnen één uitingsvorm van hetzij communicatie, gedrag of symboliek (bijvoorbeeld de zwaan van KLM die in alle uitingen voorkomt). Consequent wil zeggen op een herkenbare manier over uitingsvormen heen van hetzij communicatie, gedrag of symboliek.

Hoewel ik stationary identity zou beschouwen als onderdeel van visual identity, zie ik geen noodzaak hierin een onderscheid aan te brengen. Een visuele identiteit zou ik omschrijven als een onderscheidende, consistente en consequente (grafische) vormgeving voor het merk.

De identiteit van een merk moet echter niet alleen doorklinken in de visuele stijl, maar in elke zelfpresentatie van het merk (communicatie, gedrag en symboliek). Voor een corporate brand betekent dit dat HRM en R&D ook door 'het merk' aangestuurd moeten worden.