Brandhome

Wij weten wat u gaat doen in 2012

Brandhome en PUB sloegen de handen in elkaar en gingen samen op onderzoek uit. Hun doel: achterhalen of bedrijven tijdens recessies al dan niet anticyclisch budgetteren. Dat kondigden we onlangs al aan, toen het onderzoek van start ging op 8 november. Zet u schrap: we onthullen hier de verrassende resultaten.

90% van de sector gelooft in anticyclisch budgetteren.

Uit onderzoek van Brandhome en PUB naar anticyclisch investeren blijkt een groot geloof om meer te investeren in marketing als het economisch minder goed gaat. Bijna 90% van de respondenten gelooft in deze aanpak. In de praktijk is het anders: maar liefst 31% van de adverteerders geeft aan dat budgetten de afgelopen jaren gedaald zijn. Vooralsnog verwacht 32% een verhoging van het budget voor 2012, 42% verwacht een status quo en 26% verwacht een daling van het budget. De groep die verwacht met een kleiner budget te moeten werken denkt aan een vermindering van 10 – 24%.

Evolutie budget

De afgelopen vijf jaar hebben 31% van de adverteerders hun budget zien afnemen. Redenen om te besparen op het budget zijn bijvoorbeeld: een krimpende markt (18%), lagere bestedingen van de concurrentie (5%) of een beslissing van hogerhand (67%). Vooral de laatste reden is opvallend: hieruit kan worden geconcludeerd dat de top van de betreffende bedrijven dus niet in marketingcommunicatie gelooft. Van de adverteerders die een stijging van het budget verwachten (31%), houdt de helft van die groep rekening met een stijging die een indexatie genoemd kan worden, dus tussen de 1 – 9%.

Bureaus positiever dan adverteerders

Opvallend is dat bureaus van adverteerders positiever zijn dan de adverteerders. 73% rekent op een status quo van het budget, 7% op een verhoging en slechts 20% op een daling. Vreemd genoeg vindt de helft van de respondenten dat er over het algemeen voldoende budgetten zijn om succesvol te blijven. Bij de adverteerders is de tevredenheid iets groter, maar ook bij de leveranciers zoals mediabureaus en reclamebureaus vindt toch 46% dat er voldoende budgetten zijn.

De grens over

77% van de respondenten werkt vooral op de Belgische markt, 17% op de Nederlandse markt, slechts 3% op de Franse markt en 12% op de West-Europese markt. Een opvallende vaststelling is dat er relatief genomen méér adverteerders zijn die buiten de grenzen van België verantwoordelijkheden hebben dan hun partners. Bureaus zijn lokaler dan adverteerders.

Een sector onder druk

De druk op de creatieve sector neemt toe. Bij bureaus heeft maar liefst 28% wel eens overwogen om uit het vak te stappen. Onder jongeren is dat percentage bijna 35%. Deze uitkomst wordt bekrachtigd door het feit dat zowel adverteerders als bureaus uitgesproken negatief zijn over de rol van de overheid. 70% vindt dat de overheid te weinig doet om de creatieve sector een hart onder de riem te steken.

Het onderzoek van PUB en Brandhome is door 413 respondenten online ingevuld. 59% van de deelnemers werkt bij een reclame- of mediabureau, is freelancer of is op een andere manier partner of leverancier van adverteerders, 41% is aan de slag bij een adverteerder. 77% van de respondenten werkt vooral op de Belgische markt, 17% op de Nederlandse markt, slechts 3% op de Franse markt en 12% op de West-Europese markt. Het onderzoek liep tussen 8 en 24 november 2011.

Klik hier voor het syntheserapport.
Klik hier voor het artikel in PUB.
Klik hier voor het artikel in Trends.
Bekijk hier het interiew op kanaal Z

posted in: consulting << back
moncler outletugg prezzocanada goose vest north face backpacksclarisonic mia reviewcanada goose jassenmoncler womennorth face bootsbelstaff outletkaren millen outlet storemoncler jackets for menthenorthfaceuggs nederlanduggs online piumini monclerCheap canada goose uggs salemoncler onlinecanada goose jakkenorth face fleece
De krAAAcht van Triple-A
 
More Work ...
Showreel
Working at Brandhome

blabla