Brandhome

Belgen wijten bankencrisis aan topmanagers banken

Brandhome onderzoekt publieke opinie bankencrisis en rol regering

Brandhome heeft onderzoek gedaan naar de bankencrisis en de politieke consequenties. Ruim 1.000 Belgen hebben hun mening gegeven over de rol van topmanagers en de regering in deze crisis. De respondenten zijn ook gevraagd naar hun mening over de verkoop van Fortis aan BNP Parisbas. De resultaten van het onderzoek zijn duidelijk: 93% vindt dat de topmanagers van Belgische banken schuldig zijn aan de crisis. Het vertrouwen in een bank is gedaald met ruim 1 punt naar 6,42. Dat gedaalde vertrouwen wordt alleen groter door een kapitaalsinjectie van de overheid of door positieve berichtgeving in de krant.


Vertrouwensbreuk


De bankencrisis heeft het vertrouwen van de Belgen geschaad: bij 35% van de mensen is het vertrouwen afgenomen, niet verwonderlijk vooral bij klanten van Fortis en Dexia. ING en KBC komen er het beste uit, de klanten van deze banken houden het meeste vertrouwen in hun bank. Het is moeilijk vertrouwen terug te winnen: alleen garanties van de overheid en berichtgeving in de pers beïnvloeden de mening van de klant substantieel.
 

Schuldvraag


In het onderzoek is ook gevraagd wie de schuldige is van deze crisis. Bijna alle ondervraagden geven aan dat de topmanagers van de banken in de fout zijn gegaan, direct gevolgd door de Amerikaanse banken en overheid en speculanten. Maar liefst 87% vindt dat wanneer een bank in de problemen komt, er geen ontslagpremies uitbetaald mogen worden aan topmanagers. Bijna alle respondenten zijn van mening dat die topmanagers toch al te veel verdienen.
 

Politieke consequenties

Het vertrouwen in de politiek is gedaald bij de helft van de mensen. Vooral Didier Reynders, de federale regering en Yves Leterme moeten het ontgelden. Slechts 13% heeft meer vertrouwen gekregen in de federale regering. Dit zal ook te maken hebben met het feit dat 1 op de 3 Belgen het niet eens is met de verkoop van Fortis aan BNP Parisbas. (NB: Het onderzoek is uitgevoerd voor de val van de regering Leterme I)
 

Onderzoeksopzet


Het onderzoek is in december 2008 uitgevoerd onder ruim 600 Vlamingen en 400 Walen. Het onderzoek is dus uitgevoerd voor de val van de regering Leterme I.

posted in: consulting << back
moncler outletugg prezzocanada goose vest north face backpacksclarisonic mia reviewcanada goose jassenmoncler womennorth face bootsbelstaff outletkaren millen outlet storemoncler jackets for menthenorthfaceuggs nederlanduggs online piumini monclerCheap canada goose uggs salemoncler onlinecanada goose jakkenorth face fleece
De krAAAcht van Triple-A
 
More Work ...
Showreel
Working at Brandhome

blabla