Brandhome

Belgacom en Telenet beste kaarten voor de toekomst

Gebruik gsm en andere diensten

Bijna iedere Belg heeft een gsm. De merken Proximus, Mobistar, BASE en Telenet bedienen samen 95% van de mobiele markt. De helft van alle Belgen gebruikt de gsm uitsluitend voor privé gesprekken. 1 op 4 Belgen gebruikt de gsm zowel zakelijk als privé. Vrouwen bellen vaker privé dan mannen. Bijna niemand gebruikt de gsm alleen voor werk. 3 op 4 Belgen heeft nog een vaste lijn. Net iets minder dan de helft van alle Belgen heeft digitale televisie.

Imago telecom merken

Belgacom, Proximus en Telenet zijn de sterke merken in de Belgische telecom markt. Proximus heeft het beste imago van de gsm-operatoren. Proximus scoort op aspecten, waaronder kwaliteit, netwerk en klantvriendelijkheid het hoogst. Dit merk heeft dan ook met 42% het grootste marktaandeel, gevolgd door Mobistar (35%), BASE (13%) en tenslotte Telenet (4%). Proximus is een uitgesproken mannelijk merk, Mobistar een uitgesproken vrouwelijk merk en BASE is een
uniseks merk.


Kansen... en klappen

Enkel JIM Mobile en TMFmobile slagen erin om een lifestylemerk te zijn in telecomland. Opvallend is dat de grote operatoren hier niet in slagen. JIM en TMF hebben potentieel om andere communicatieoplossingen aan te bieden, zoals internettoegang. Telenet heeft een enorm potentieel om haar klanten ook mobiele oplossingen aan te bieden. Dat kan alleen als Telenet haar klanten een mobiele propositie aanbiedt die aansluit bij de merkverwachtingen van de bestaande klanten. BASE zit als merk in een situatie van latent marktverlies omdat de enige reden om te kiezen en/of te blijven bij BASE de prijs is. Een ander gevaar voor BASE is de markttrend die duidelijk wijst op een consumentenvoorkeur voor een one-stop shopping aanbod. Hetzelfde geldt, weliswaar in mindere mate, voor het Mobistar merk.

One-stop-shopping is een absoluut competitief voordeel

Uit het onderzoek blijkt dat merken die alle diensten (vaste telefonie, mobiele telefonie, internet en digitale televisie) samen kunnen aanbieden, de beste kaarten voor de toekomst hebben. Alleen Belgacom en Telenet hebben deze troef daadwerkelijk in handen. Gevolg is dat merktechnisch gesproken de telecom markt in België verworden is tot een duopolie van de merken Belgacom en Telenet. Deze twee merken hebben de beste kaarten voor de toekomst. Zij zullen "the battle of the brands" vechten.

Onderzoeksopzet

Het onderzoek is in de maanden november en december 2008 uitgevoerd onder ruim 600 Vlamingen en 400 Walen. Het onderzoek is online uitgevoerd door een onafhankelijk onderzoeksbureau in opdracht van Brandhome.

posted in: consulting << back
moncler outletugg prezzocanada goose vest north face backpacksclarisonic mia reviewcanada goose jassenmoncler womennorth face bootsbelstaff outletkaren millen outlet storemoncler jackets for menthenorthfaceuggs nederlanduggs online piumini monclerCheap canada goose uggs salemoncler onlinecanada goose jakkenorth face fleece
De krAAAcht van Triple-A
 
More Work ...
Showreel
Working at Brandhome

blabla