Alia iacta est

Het is best merkwaardig wat de Volkswagen Groep met haar merkportfolio doet dezer dagen. Met de introductie van de VW Phaeton en de VW Touareg doet de Volkswagen Brand Group ? die eveneens de merken Bugatti, Bentley en Skoda omvat ? er een schepje bovenop. Het merk Volkswagen wordt nu gestretcht tot een merk waar...

Gewijzigd op: 15-11-2004

Het is best merkwaardig wat de Volkswagen Groep met haar merkportfolio doet dezer dagen. Met de introductie van de VW Phaeton en de VW Touareg doet de Volkswagen Brand Group ? die eveneens de merken Bugatti, Bentley en Skoda omvat ? er een schepje bovenop. Het merk Volkswagen wordt nu gestretcht tot een merk waar eveneens (dure) luxe wagens onder ge?ntroduceerd worden. De Phaeton kost maar liefst, in standaarduitvoering, 70.000 euro en aan de Touareg hangt een vergelijkbaar prijskaartje. Binnen de Volkswagen Groep bestaat er naast de Volkswagen Brand Group ook de Audi Brand Group, bestaande uit de merken Lamborghini, Audi en Seat.

Op de vraag welke reden er aan de basis ligt van deze beslissing krijgt men verschillende antwoorden. Een antwoord is hetvolgende. De VW Groep wil haar merkenportfolio anders ordenen. Onderaan wil ze de merken Skoda (ouder en degelijk) en Seat (jong en dynamisch). Deze beide merken moeten de huidige positie van het Volkswagen merk overnemen. Het Volkswagen merk moet een brand upgrade krijgen naar boven toe. Daar mag/moet er een stuk overlapping bestaan met het Audi merk. Uit cijfers blijkt immers dat de groei in de komende jaren in het segment van luxe wagens zal liggen. Door daar met de 2 sterkste merken binnen de VW Groep op in te zetten, wil VW de grootste buit binnen dat aantrekkelijke segment binnenhalen. Met het Bentley merk dekt de VW Groep het segment van de top prestige wagens af en met de droomgevende merken Bugatti en Lamborghini het segment van de supersportieven.

VW schijnt ook een einde te willen maken aan de quasi identieke producten die ze voerde onder de merken VW en Seat ? denk maar aan de VW Sharan die er juist hetzelfde uitziet als de Seat Alhambra. Het plan van de merk-herordening en de brand upgrade moet in de komende 3 jaar worden afgerond. Dan ziet het merklijstje van de VW Groep er als volgt uit, in opgaande lijn: Skoda, Seat, Volkswagen, Audi, Bentley, Lamborghini en Bugatti. Een strenge herori?ntatie van de dealerstrategie staat ook op de agenda.

De vraag die menig merkspecialist bezig houdt is of het VW zal lukken om in een (korte) periode van 3 jaar de lading van het VW merk dusdanig te veranderen. En of dit dan ook een verstandige keuze is, dat is een andere vraag. Het risico is latent. Als de markt voor de luxe wagens in de komende jaren niet zo aantrekkelijk zo blijken als men nu denkt, dan zou het wel eens goed kunnen dat VW haar meest uitgesproken merk vernietigt. Maar ja, nu is het te laat. Alia iacta est.