Op de scheidingslijn van merkenmarketing en merkenrecht

Gewijzigd op: 06-10-2002

Marketeers kiezen het liefst voor een merk dat de consument direct duidelijk maakt wat het product is of welke extra?s het biedt. Een merk is niet alleen een naam of een vorm, het staat voor gezelligheid, kwaliteit, gemak of gezondheid, enz. Als u in de merknaam al aangeeft waar om het gaat hoeft u immers minder te investeren in marketingcommunicatie? De naam op zich zegt voldoende...

Moet de merknaam iets zeggen over een belangrijke eigenschap van het product? Wilde u een descriptief merk lanceren? 'Halt!', roepen mijn collega?s bij het Benelux-Merkenbureau (BMB). Marketeers kiezen wel eens een naam, die het BMB niet als merk accepteert: Havana mild, Smoorgroente, enz,? Sinds 1996 toetst de merkencommissie van het BMB o.a. of een merk onderscheidend is, niet in strijd is met de goede zeden of met de openbare orde, of misleidend is voor het publiek. Al is het BMB mild in haar oordelen, elk beschrijvend merk wordt in de kiem gesmoord.

Geen registratie betekent geen merkbescherming. Uw merk is dan vogelvrij verklaard. Een reden om u aan te sluiten bij de marketeers voor wie merkenbescherming al deel uitmaakt van hun marketingstrategie. Ga dus op zoek naar originele vondsten! Want uiteindelijk zal die oplossing toch goedkoper blijken.

Ik werk voor de offici?le instantie voor de registratie van merken: het Benelux-Merkenbureau (BMB). Vanuit mijn verantwoordelijkheid voor de communicatie van het BMB, sta ik als het ware op de scheidingslijn van merkenmarketing en merkenrecht. Vanuit deze bijzondere positie zal ik mijn bijdragen leveren, dwars door die scheidingslijn heen.

S?phine Laros is Communicatiemanager bij het Benelux-Merkenbureau.