YOU...as the brand delivery driver

Gewijzigd op: 15-05-2002

Vroeger kocht men het product (tastbaar) en kreeg men de dienst (ontastbaar) erbij. Nu koopt men de dienst en krijgt men het product erbij. Denk maar aan GSM abonnementen (dienst) + gratis toestel (product), alle mogelijke leaseconstructies + auto, computer,... etc. In het boek ?The Age of Access? schetst de Engelse futuroloog Jeremy Rifkin een wereld waarin we niets meer kopen en nog maar alleen diensten huren voor de hoeveelheid tijd dat we ze effectief consumeren.

Kwaliteitsgarantie is nog steeds een van de belangrijkste bestaansredenen voor een merk. Bij Mercedes verwacht je iets anders dan bij Lada. Een product is makkelijker te standaardiseren dan een dienst. De 20.000.000 geproduceerde Nokia?s 6210 zien er allemaal identiek uit. De BigMac smaakt overal hetzelfde: of je nu in de McDonalds in Amsterdam zit of in die van Tokyo. Maar het wordt ingewikkelder want de service component wordt hier onmiddellijk geconsumeerd. Zijn ze vriendelijk, hygi?nisch,...?

Wanneer het om een dienst gaat, wordt het moeilijker om te standaardiseren. Diensten worden gemaakt door mensen en mensen zijn allen verschillend. Met in gedachte de shifting van product naar dienst zullen medewerkers straks de belangrijkste ?brand delivery driver? worden. De medewerkers maken de dienst en de dienst maakt het merk. De sleutelvraag is: ?welk merk/bedrijf past bij welk individu??

Vanuit het perspectief van de medewerker ?JIJ? wordt het antwoord gegeven door volgende deelvragen: (1) ?wie ben ik? wat is mijn identiteit?? (2) ?met welke visie en missie sta ik in het leven??. De eindwaarden van JIJ moeten passen bij het merk/bedrijf en vice-versa. Employment branding is gebaseerd op dit principe van ?co-alignment? van waarden. Verwar dit niet met de idee ?the brand you? van Tom Peters. Peters wijst op het belang om jezelf als merk te positioneren en je ?skills te marketen en te verkopen?. Het wezenlijke verschil is hier dat JIJ in de toekomst de belangrijkste brand delivery driver van een merk zal zijn.

Bekijk JIJ als merk en doe de oefening om jezelf als merk uit elkaar te halen. Het identiteitsprisma van Kapferer kan je hiervoor gebruiken. Je kan werken aan het merk JIJ!