Wat is er speciaal aan Google?

Google staat nummer 1 in de top tien global brands 2002. Dit onderzoek wordt jaarlijks uitgevoerd door Interbrand. Vorig jaar stond Google nog op de vierde plaats. Uit een onderzoek onder 1315 respondenten wereldwijd bleek Google met 15 procent van de stemmen de nummer 1 te zijn in 2002...

Gewijzigd op: 22-02-2003

Het onderzoek van Interbrand werd in de maanden november en december van het afgelopen jaar online uitgevoerd op de site brandchannel.com. Er werd gevraagd naar het merk dat de meeste invloed op het leven van de respondenten heeft gehad in 2002. Deze invloed kan zowel positief als negatief zijn. Zelfs wanneer een bedrijf failliet dreigt te gaan kan dit een grote invloed hebben. Het gaat er om dat de respondent het merk heeft opgemerkt in 2002. Dit verklaart ook dat er bijvoorbeeld stemmen binnen kwamen voor Al-Qaeda, Jennifer Lopez en David Beckham.

Maar waarom wordt Google in 2002 door de respondenten verkozen tot het beste merk op wereldwijd niveau? Google maakt gebruik van zeer gecompliceerde high-tech technologie om zoekresultaten te genereren. De gebruiker ziet hier echter niets van. Google werkt op een erg gebruikersvriendelijke manier. De zoekmachine is duidelijk, snel en genereert niet op commerci?le voorkeuren, maar puur op het best passende resultaat bij de zoekvraag. Er kunnen geen plaatsen gekocht worden door organisaties om bovenaan de lijst met zoekresultaten te eindigen. Google is ?s wereld grootste zoekmachine en verwerkt iedere dag ruim 100 miljoen zoekopdrachten. Google?s missie verwoordt de doelstelling de beste zoekmachine op het internet te ontwikkelen om informatie van de wereld toegankelijk en nuttig te maken. Is de uitkomst van het onderzoek het bewijs dat het hen gelukt is?

Niet ver beneden Google in de top tien stond afgelopen jaar Apple, terwijl zij slechts een wereldwijd marktaandeel genieten van 3% en in de US 5%. Op de derde tot en met vijfde plaats stonden: Coca-Cola, Starbucks en Ikea. In de stemming over merken binnen de regio Europa en Afrika werd Nokia weer gekozen als beste merk en in deze stemming stond Ikea op de tweede plaats.

Google blijft voorlopig nog bij zijn kernactiviteiten, waar zij zeer bekwaam in zijn. Hopelijk kunnen zij de verleiding weerstaan om uit te breiden naar andere branches, zoals MSN en Yahoo! dat hebben gedaan.