Vivant wil het vaker doen

Na al het Nederlandse politieke geweld, richt Brandhome deze week haar pijlen op de Belgische politieke arena. Deze week de The-new kid on the block Vivant...

Wat vindt u van de campagnes? Is het inderdaad vernieuwende en uitdagende politieke communicatie, of is het slechts verhulde partijretoriek in een trendy jasje?

Laat het ons weten?

Gewijzigd op: 09-02-2003

Vivant, een zeer recentelijk opgerichte politieke partij gaat prat op haar innovatieve en onorthodoxe manier van communicatie naar de kiezers toe. Vivant pretendeert een totaal nieuwe vorm van politieke partij te zijn, een die werkelijk is toegespitst op de 21ste eeuw. Daartoe willen zij de gehele politiek veranderen en die klaar stomen voor de nieuwe tijd. In die moderne tijd hoort natuurlijk ook een innovatieve manier van partijcommunicatie. In twee recentelijk over het publiek uitgestrooide campagnes heeft Vivant laten zien wat het met een frisse kijk bedoelt. De eerste campagne liet een klaarkomend meisje zien met de plagerige pay-off; ? vindt u een keer om de vier jaar ook zo weinig?? Daarbij legde Vivant de link tussen de seksuele en politieke bevrijding. Hiermee was hun reputatie in ieder geval meteen gevestigd. Beetje gewaagd voor een politieke partij, maar de toon was gezet. Daarna kwam Vivant met een opzienbarende campagne voor het werven van haar ?toekomstige? ministers, senatoren en parlementsleden. Dit werd gedaan op de conventionele manier waarop normaliter personeel geworven wordt; vivant zoekt ministers, senatoren, parlementsleden (m/v). Dit mogen van Vivant zonder problemen mensen zonder ervaring en zonder diploma?s zijn. Vivant wil blijkbaar een open partij zijn waar iedereen, van jong tot oud, rijk en arm, opgeleid of analfabeet, lid van kan worden. Deze campagnes typeren naar eigen zeggen perfect Vivants verfrissende en vernieuwende kijk op de politiek. En nu komt de partij met een derde concept, heel trendy de ?guerrilla-advertentie? genoemd. Op onverwachte plaatsen en op een onverwacht tijdstip ? guerrilla-aanvallen worden nu eenmaal nooit aangekondigd ? zet Vivant de kiezers aan het denken. Minstens ??n maal per week publiceert de partij een intrigerende meerkeuzevraag over een politiek thema. Het juiste antwoord staat, met de nodige toelichting, op www.Vivant.org. Met zulke vragen wil Vivant het politiek bewustzijn bij de kiezer opnieuw aanwakkeren. Door de mensen aan het denken te zetten, wordt volgens Vivant het pad ge?ffend voor echte politieke verandering. Hoe vernieuwend en fris de campagne ook moge zijn, straks zal dit moeten leiden tot een aanwas van leden, en uiteindelijk tot die felbegeerde eerste prijs; een zetel in het parlement. En dan wordt het pas interessant te kijken wat Vivant kan waarmaken van haar beloftes. Nu wordt haar identiteit immers voor een groot deel vormgegeven door haar mooie plannen die ondersteund worden door middel van uitdagende en, inderdaad, vernieuwende politieke communicatie. Straks zal duidelijk worden hoe zij in de politieke realiteit opereert, en wat er dan over blijft van haar zorgvuldig opgebouwde identiteit.

Wat vindt u van de campagnes? Is het inderdaad vernieuwende en uitdagende politieke communicatie, of is het slechts verhulde partijretoriek in een trendy jasje?

Laat het ons weten?