Isoleren is profileren. Het Vlaams Blok als sterkste merk van de Belgische politiek.

Terwijl in Belgi? de ene na de andere partij het (veelal kortstondige) levenslicht ziet, is er 1 partij die al sinds de jaren 70 stabiel en rechtlijnig aanwezig is in de Belgische politiek. Waar andere partijen bijna achteloos nieuwe idealen en partij ideologie?n uit de grond stampen, blijft de Vlaams Nationalistische Partij al ruim 20 jaar trouw aan haar standpunten. En met succes. De partij groeit gestaag, en blijft groeien...

Gewijzigd op: 21-02-2003

Hier bij Brandhome zijn we niet zozeer ge?nteresseerd in politiek, wel in merken. En zoals heel vaak, zitten de interessantste merken in de extremen. Zo ook bij het Vlaams Blok. Terwijl de politiek de mond vol heeft van mode termen als ?politieke vernieuwing? en zo graag met ? de mensen in het land spreekt? om op die manier in de kiezersgunst te komen, vaart het Vlaams Blok een stabiele rechtlijnige koers. Merktechnisch streeft het daarin alle andere partijen voorbij. Daarom de stelling; ? Het Vlaams Blok is het beste merk van de Belgische politiek.?

Waarom?

Een merk heeft als drager van de waarden van een organisatie een belangrijke rol in het uitdragen van de identiteit van de organisatie. De identiteit van de organisatie is van buiten af niet zichtbaar, maar uit zich slechts bij de gratie van het imago dat de organisatie heeft bij het publiek. Een imago is vervolgens opgebouwd uit het totaal van signalen die de ontvanger bereiken en die relatie hebben met de organisatie. Naast vanuit het merk komen signalen ook uit verschillende andere bronnen; zoals de media, personen in de omgeving etc. Het ideaal zou zijn als het imago een perfecte afspiegeling zou zijn van de identiteit. Een identiteit wordt opgebouwd uit het zorgvuldig en stabiel in de tijd managen van de alle uitingen van de organisatie. En dat is precies het geval bij het Vlaams Blok. Haar standpunten zijn duidelijk en eenduidig geformuleerd, slechts op hoofdlijnen verwoord en blijven stabiel in de tijd. Hetgeen waarvoor de partij staat, staat het al haar hele leven. Het publiek weet hierdoor precies wat het heeft aan het Vlaams Blok. Een voordeel van extreme idee?n hebben is dat het in ieder geval duidelijk is waarvoor je staat. Een deel van het succes is daarmee verklaard. Een ander deel komt, hoe paradoxaal, op het conto van de andere partijen. Zij hebben immers collectief besloten hebben een Cordon Sanitair in te stellen voor samenwerking met het Vlaams Blok. Daarnaast krijgt partij zo min mogelijk media-aandacht, in een poging de partij te isoleren. Deze isolatie mislukt natuurlijk jammerlijk. In deze tijd zijn er genoeg manieren je standpunten duidelijk te maken. Deze ?uit het oog, uit het hart? gedachte? getuigt van een bijna beschamende onkunde van het merkmanagement. Denkt u echt dat een partij met een naamsbekendheid in de buurt van 100% zal wegkwijnen als u er een tijdje niets meer over zegt? Isoleren is profileren! Daarbij is het Vlaams Blok door de isolatie ook een veilige haven geworden voor iedereen die ontevreden is met de regerende partijen. Zij hebben immers zelf duidelijk gemaakt dat het Vlaams Blok alles is wat de huidige partijen niet zijn. Daarnaast werkt het Cordon Sanitair het merk Vlaams Blok ook in de kaart. Het gevolg is namelijk dat de partij haar ideaal kan blijven natreven en dat compromisloos kan blijven uitdragen, zonder risico te lopen op regeringsdeelname, met alle nadelen van dien. Het Vlaams Blok hoeft geen concessies te doen aan niemand, kan geen fouten maken, en kan lekker zichzelf blijven. Ongecompliceerd en duidelijk; identiteits-gewijs heel positief. De optelsom van een stabiele en sterke identiteit ( hoe sociaal on-aanvaardbaar die ook moge zijn voor een deel van de bevolking) en een underdog positie leidt er toe dat het Vlaams Blok de meest stabiel groeiende partij is in Belgie. En zolang de andere partijen en de media haar deze luxe positie gunnen, zal daar ook wel geen verandering in komen. Aan hun de keus.

Hoe paradoxaal alweer; de beste manier om het Vlaams Blok van haar voetstuk te stoten is door direct op te houden haar van haar voetstuk proberen te stoten.

Aldus durven we te beweren dat het Vlaams Blok het sterkste merk is in de Belgische politiek. Wat vindt u?