SCHOEVERS, van klerk tot organisator

90 Jaar Schoevers: Van mannelijke klerken opleiding tot vrouwelijke officemanagers. Schoevers is een begrip, een standaard. Vele managers prefereren een ?secretaresse? met een Schoevers diploma op zak. Hoe is dit tot stand gekomen? Een interview met de heer Paul Verburgt, algemeen directeur Content Groep...

Gewijzigd op: 10-03-2003

Een stuk achtergrond: In 1913 startte de heer Schoevers op 18 jarige leeftijd onder zijn eigen naam een klerkenopleiding. De klerkenfunctie werd destijds vervuld door mannen. In de jaren ?20 kwam de eerste opmars van vrouwen die ook gingen werken. Deze administratieve functie werd als geschikt voor vrouwen gezien, omdat dit een functie was, waar je niet ver in door kon groeien. Mannen moesten de mogelijkheid hebben om door te groeien en een hoger salaris te gaan verdienen. Om deze reden werd de functie als geschikt beschouwd voor vrouwen. In deze tijd is Schoevers veranderd van een ?mannenopleiding? naar een ?vrouwenopleiding?.

Schoevers heeft haar huidige status verkregen door de kwaliteit van het onderwijs en het feit dat het een particuliere opleiding is. Als je als vrouw vroeger een goede, degelijke betrekking wilde, dan volgde je een Schoevers opleiding. Je leerde een degelijk vak door middel van gedegen onderwijs, je leerde de talen, stenograferen en de rol van gastvrouw vervullen. Destijds was secretaresse een beherende en dienende functie. Dit imago heeft Schoevers nog steeds, terwijl de secretaresse functie en de opleiding tegenwoordig veel meer inhouden. Maar Schoevers is wel de standaard. Je kunt Schoevers doen of een andere opleiding. Schoevers wordt min of meer als standaard voor administratieve opleidingen en functies gehanteerd en het heeft een geheel eigen status.

De sterke naam van Schoevers werkt echter ook nadelig op de andere opleidingen. Schoevers staat nog steeds primair bekend om de dagopleiding voor toekomstige vrouwelijke secretaresses. Het is echter ook mogelijk een duale opleiding of een avondopleiding te volgen. Maar Schoevers heeft zich ook uitgebreid tot bedrijfsopleidingen, zoals de na? en bijscholingen en de post-HBO studies. De groep studenten voor deze opleidingen zijn ook veel diverser. Hier werkt de sterke naam van Schoevers dan ook tegen zichzelf. Schoevers is echter zo sterk als merk dat ze het niet gaan uitbreiden naar andere deelgebieden. De kracht van Schoevers is dat het zich blijft richten op de administratieve opleidingen.

Schoevers staat voor een aantal waarden. Zij zien zichzelf primair als vakopleiding. Schoevers wil staan voor een degelijke opleiding, waar je tot in de puntjes een vak leert beheersen. Het woord ?degelijk? klinkt in deze tijd wat oubollig, maar het doet nog steeds goed aan het imago van Schoevers. In de jaren ?90 heeft Schoevers een moeilijke periode gehad. Schoevers was los geraakt van zijn anker, in deze periode is dan ook bewust gekozen voor het kleinschalige en persoonlijke karakter. De klassen bestaan uit maximaal 20 studenten. Op deze wijze is er voldoende begeleiding voor de studenten en behoudt Schoevers het kleinschalige en persoonlijke karakter. Ook kunnen zij op deze wijze de degelijkheid van het onderwijs waarborgen.

Schoevers bestaat ondertussen 90 jaar en is gegroeid van een klerkenopleiding voor mannen naar een opleiding tot officemanager voor voornamelijk vrouwen. Het stereotype beeld van de secretaresse die de dienende, baas volgende functie heeft is al lang verleden tijd. De technische vaardigheden als stenograferen zijn meer en meer vervangen door organisatorische vaardigheden. Een office manager in 2003 is de organisator voor de manager.