Consumentenbond start actie tegen zwijgzame bedrijven

De consumentenbond heeft woensdag 29 januari een lijst vrijgegeven van 10 bedrijven die op de zwijgzame bedrijvenlijst staan. Tevens roepen zij de consumenten op om de supermarkten te bestoken met vragen over de leefomstandigheden van dieren waarvan zij vlees verkopen. Na deze oproep aan de supermarkten zal de consumentenbond een oproep doen aan andere branches. Bedrijven die na herhaaldelijk aandringen geen informatie over de productherkomst geven komen op de zwijgzame lijst. Hier kunnen zij alleen vanaf komen door alsnog de informatie te verschaffen...

Gewijzigd op: 09-02-2003

De consumentenbond heeft ondertussen al in vier branches onderzoek gedaan, te weten hout, mobiele telefoons, kleding en vlees. De consumentenbond heeft de bedrijven in de branches gevraagd om informatie over hoe hun product tot stand komt. Zelfs na veelvuldig aandringen bij de directies van deze bedrijven om de betreffende informatie, werd deze niet verstrekt. Het zijn dan ook deze bedrijven die op de zwijgzame lijst staan. Zij kunnen hier alleen vanaf komen door de informatie alsnog te verstrekken.

De lijst zal alleen maar langer worden, aangezien de bond de onderzoeken in andere branches voortzet. Deze lijst ondersteunt het pleidooi van de bond voor de Wet openbaarheid van productie en ketens (WOK). Deze wet zou het recht op informatie over de totstandkoming van producten voor de consument vast moeten leggen. Het bedrijfsleven en de overheid zijn het erover eens dat de consument inzicht moet kunnen hebben in het productieproces en de herkomst van de producten. Zij vinden echter niet dat hier een wet voor nodig is. Deze informatie zouden de bedrijven uit zichzelf moeten geven. Om de proef op de som te nemen roept de consumentenbond de consumenten op tot het stellen van vragen aan supermarkten over het vlees. Door de supermarkt te bestoken met vragen over de herkomst van vlees en de leefomstandigheden van de dieren waarvan zij het vlees verkopen, zouden zij aangespoord kunnen worden tot het verstrekken van deze informatie, zodat de consument zelf een verantwoorde keuze kan maken in de supermarkt. De supermarkt die op de lijst genoemd wordt is Dirk van den Broek, met als enige reactie dat zij niet ingaan op informatieverzoeken.

De bond stelt vooral als eis aan het maatschappelijk verantwoord ondernemen dat bedrijven bereid zijn informatie te verschaffen over hun producten en productieomstandigheden. Consumenten moeten volgens de bond ook zelf de vragen kunnen stellen aan het bedrijf en zouden niet doorverwezen moeten worden naar een moederconcern of een toeleverancier.

De lijst telt tien bedrijven waarvan het opvalt dat er 8 zich in de kledingbranche bevinden. Het betreft de volgende bedrijven: Hugo Boss, Miss Etam, Inwear, Steps, V&D, M&S Mode, Mexx en Hennes & Mauritz. Van de fabrikanten van mobiele telefoons staat Motorola op de zwarte lijst.