Supply community

Gewijzigd op: 06-01-2003

Het merk behoort aan degene die de network supply chain controleert.

Deze tekst komt uit een rapport van Forrester research. Het stuk gaat over marktplaatsen en network supply chain management. In de gedachte dat alle aspecten van een organisatie en zijn producten bijdragen aan de waarde en perceptie van het merk is dat een logische conclusie. Je product is het resultaat van een aan ??n schakeling van bedrijfsprocessen. Gaat er ergens iets mis in een schakeltje dan heeft dat effect op het eindproduct en dus op de beleving van de eindgebruiker.

Het is niet de logica van het zinnetje dat mij raakt maar de strijdigheid van de worden network en chain. De supply chain is het oude model het network is het nieuwe model. Een nieuw model betekent tijd voor een nieuwe naam. Ik stel voor de 'supply community'.

Supply chain management is meer dan slim inkopen. Supply chain management was een wereld van veel bellen, faxen en mailen om bedrijfsprocessen slim op elkaar af te stemmen. Langzamerhand worden zaken automatisch aan elkaar gekoppeld. Dat gaat steeds makkelijker als allerlei bedrijfssystemen die informatie automatisch ophoesten. Die data kan ook eenvoudig naar partners gestuurd worden die er via hulpmiddelen als XML ook nog iets mee kunnen.

Niemand gaat echter bedrijfsinformatie distribueren omdat het technisch zo makkelijk is. Je geeft je geheimen alleen prijs aan partners die je kan vertrouwen en als je weet dat zij ook een paar geheimen prijsgeven en je er uiteindelijk allemaal beter van wordt. Kortom er moet een supply chain community ontstaan want vertrouwen, wederkerigheid en een gezamenlijk doel zijn synoniem met community!

Gingen alle lijntjes vroeger in een stervormig model naar die ene spin in het web, de supply chain manager, nu heeft iedereen direct contact met elkaar. Ging het voorheen om het vertrouwen in de discretie en diplomatie van die ene centrale duizendpoot nu gaat het om het vertrouwen in de groep. Het opzetten van zo?n genetwerkte groep zal dus veel minder steunen op de sociale vaardigheden van ??n persoon en veel meer op de onderlinge afspraken (in sommige gevallen contracten), de cultuur van de groep en de structuur van de organisatie. Die karakteristieken van een groep moeten natuurlijk wel in lijn zijn met de waarden van het merk waar het allemaal om draait. Het opzetten en managen van een groep die de juiste waarden vertegenwoordigt voor het merk vergt nieuwe skills. Skills die niet iedere organisatie in huis heeft. Het wordt nog complexer als we ons realiseren dat supply communities dynamische groepen zijn waar regelmatig partijen uitstappen en nieuwe toetreden. Stabiele groepen worden sneller een community maar die luxe is ons vaak niet gegund. De merkenspecialist wordt community manager.