Lacoste, toen en nu

Iedereen is bekend met de krokodil van Lacoste. Maar waar komt deze vandaan en op welke markten begeeft Lacoste zich tegenwoordig? De ?krokodil? van Lacoste is ontstaan in 1927. In dat jaar kreeg Rene Lacoste van de pers deze bijnaam vanwege een weddenschap die hij had afgesloten met de coach van het Franse Davis Cup-team. Als Lacoste een belangrijke wedstrijd zou winnen voor het team, dan zou hij van de coach een koffer van krokodillen leder krijgen...

Gewijzigd op: 10-03-2003

Dit werd ook de eerste maal dat het Franse team zou winnen van de Amerikanen tijdens de Davis cup. Dit is altijd in het geheugen gebleven van het Amerikaanse publiek. Volgens Lacoste zelf was het de perfecte vertaling van de vastberadenheid waarmee hij op de tennisbaan stond. Vast overtuigd om zijn prooi niet los te laten! Een vriend van Lacoste tekende voor hem de beroemde krokodil en deze werd op zijn blazer geborduurd.

In 1933 kwam een samenwerking tot stand tussen Lacoste en Gillier, de algemeen directeur van de grootste Franse maatschappij voor gebreide en geweven kledingartikelen. Lacoste had het shirt eigenlijk voor eigen gebruik op de tennisbaan ontworpen, maar hij had alle meerdere kledingstukken ontworpen, ook voor de golf ?en zeilsport. Het ontwerp van Lacoste was een revolutie in tenniskleding. Volgens zeggen was dit de eerste keer dat een merk visueel werd gemaakt op een kledingstuk.

Lacoste biedt tegenwoordig veel meer producten aan dan alleen sportkleding. Zij specialiseren zich in kleding, schoenen, parfum, lederwaren en reisartikelen, huishoudlinnen, ondergoed, horloges en brillen. Deze groei van het aanbod van producten is ook wel een feit van de laatste jaren. Het begon in 1994 met de introductie van de Lacoste horloges en in 1996 werden de mannenparfums ge?ntroduceerd. Het eerste vrouwen parfum was pas een feit in 1999 en het mannenondergoed werd ge?ntroduceerd in 2000. In 2000 werden ook de overeenkomsten met verschillende bedrijven gesloten voor producten als riemen en tassen.

Lacoste heeft in 2000 een contract getekend met Samsonite voor de ontwikkeling en distributie van tassen en kleine lederwaren. Samsonite commercialiseert zijn producten onder verschillende merken. In deze multi-merken strategie paste ook goed de nieuwe productenlijn voor Lacoste.

Tegenwoordig worden jaarlijks 25 miljoen Lacoste artikelen verkocht. Er zijn tegenwoordig 731 Lacoste boetieks en 1700 Lacoste-corners. Deze zijn goed voor een jaarlijkse omzet van 860 miljoen in 109 landen.