ORANJE DUIVELS

Gewijzigd op: 19-08-2002

Menig Belgisch en Nederlands voetballiefhebber schrok zich een kleurtje toen hij of zij de Belgische Rode Duivels in hun eerste wedstrijd voor het WK 2002 Voetbal tegen gastland Japan in een donkeroranje-achtige shirt zag verschijnen. Voordat er luidkeels protest uitbrak in zowel de Nederlandse als Belgische pers, hebben wellicht een aantal duizenden verraste tv-kijkers zich eerst vergewist van de juiste kleureninstelling van hun televisietoestel. Ik wel in ieder geval, maar na de auto-tuning functie voor kleuren te gebruiken, bleven de Duivels nog steeds oranje.

Na alle leuke en minder leuke speculaties, gaande van ?wat sympathiek van onze Bourgondische Zuiderburen dat ze ons toch ook laten meespelen? tot ?Belgen zijn duivels en duivels zijn dieven?, vraagt men zich toch even af hoe dat kan.De verklaring die door de Belgische Voetbalbond hiervoor werd gegeven, is dat de sponsor en producent van de shirts, Nike, een verkeerde kleurenmengeling had gebruikt voor de productie van de shirts. Vanuit het kamp van Nike, de vermoedelijke dader, is het evenwel muisstil gebleven over dit voorval.

Wanneer we morgen in de Benelux de Swoosh, het bekende beeldmerk van Nike, gespiegeld op alle merkartikelen zouden zetten, hoe lang zou het dan duren voordat er een delegatie designspecialisten uit Beaverton zouden neerstrijken op het Europese hoofdkantoor van Nike in Hilversum? De kans is zelfs groot dat the man himself, Phil Knight, persoonlijk de gehele directie zou komen ontbieden (en ontslaan). Het beeldmerk dat hij in 1971 door een collega studente, Carolyn Davidson genaamd, voor 35 dollar (!) liet ontwikkelen, is heilig voor hem, en terecht! Het is inmiddels zo een slordige 8 miljard dollar waard. Wat er gebeurd is, is een beetje te vergelijken met een situatie waarin de kleur van Delfts? Porselein opeens groen wordt en Brugse Kant een felrode kleur krijgt!?

Designmanagement voor de Belgische Voetbalbond lijkt een mogelijke optie om in de toekomst dergelijke incidenten te vermijden! Ik heb in mijn carriere al heel wat merk- en huisstijlhandboeken gemaakt, in allerlei vormen en maten, en wellicht is een handboek voor het Nationaal Elftal van mijn geboorteland, een duivelse oplossing!