Microsoft biedt op Navision

Het Amerikaanse softwareconcern Microsoft heeft een bod uitgebracht van omgerekend 1,47 miljard euro op het Deense bedrijf Navision, een leverancier van financi?le en administratieve software voor kleine en middelgrote ondernemingen.

Gewijzigd op: 23-08-2002

De directie van Navision stemt in met de overname. Navision telt 1.300 werknemers en heeft dochterbedrijven in dertig landen, waaronder Nederland. Microsoft biedt 300 Deense kroon per aandeel, 12,4 procent meer dan de slotkoers op de beurs van Kopenhagen gisteren.

Navision is een concurrent van het Britse Sage en het Nederlandse beursgenoteerde Exact. Microsoft is sinds twee jaar bezig om een positie op te bouwen in software voor het midden- en kleinbedrijf. De Amerikaanse onderneming zoekt naar groeimarkten omdat de pc-markt afkalft. Als leverancier van het besturingssysteem Windows is Microsoft in hoge mate afhankelijk van de markt voor personal computers.

Het hoofdkantoor van Navision in Denemarken wordt het belangrijkste kantoor van Microsoft buiten de Verenigde Staten. Op die plek zal de ontwikkeling van softwareproducten doorgaan. Volgens de bestuursvoorzitter van Microsoft, Steve Ballmer, zijn er voor kleine bedrijven nog veel kansen om dankzij goede software effici?nter te werken . Microsoft stapte twee jaar geleden in de markt voor bedrijfssoftware door het Amerikaanse bedrijf Great Plains over te nemen. Sage reageerde een jaar later door in Amerika concurrent Interact in te lijven. Ook het Duitse SAP zou interesse hebben voor de MKB-markt.

Gisterochtend steeg de koers van het Delftse Exact met 8 procent na geruchten over een overname door het Britse Sage. Dat softwarebedrijf zou een bod voorbereiden van 689 miljoen euro op Exact dat ook financi?le en administratieve softwarepakketten ontwikkelt voor het midden- en kleinbedrijf.

Een woordvoerder van Exact wilde niet reageren op het bericht over het mogelijk bod in de Engelse krant The Independent. Er is absoluut niets bekend over een overname, zei de woordvoerder van Exact gisteren. Bij Exact werken 1.900 mensen.