Brand of productlabel: knollen voor citroenen verkopen

Gewijzigd op: 29-09-2002

Brands op hun retour? Back to real en sober. ?Original?, zonder opsmunk. Van fancy naar orginele producten en ingredients. Zinniz Freshbeer, crispy lime, Amstel Bright of Desperados. Coca Cola Light Lemon of Twist van Pepsi. Wie zijn de winnaars?

Namen staan voor bestaande produkten of zijn dragers van een illusie (Marlboro). Labels of brands. Soms vallen ze samen: Coca Cola, Bitter Lemon. Soms zeggen ze letterlijk waarvoor ze staan ? Sol?. The real thing is actueel.

Deze oerhollandse zomer heeft een behoorlijk fleugje caribian, met een vette knipoog zoals de 3 Amstel-vrienden op Antilliaanse zomerfeest met nodige zelfspot. Dan de Desperados. In Mexico wordt het bier niet zo gedronken als wij dat doen met het schijfje in de flessehals of erger nog in de fles. Pinda? s met pepers, lemon sap, zout op de rand. Maar maakt dat wat uit? Het plaatje lijkt wel echt, terwijl de varianten van Amstel en Grolsch kunstmatige creaties zijn die surrogaat beleving bieden. Want ze zijn ontstaan op de hype; maar ze zijn niet de hype. Juist daarom zullen ze na de zomer weinig blijvende fans hebben. In deze race zijn dat afvallers, want consumenten willen zelf iets orgineels ontdekken.

Fruit is in, heritage, pure smaak, sensuele beleving. Caipirnha bars in Rio met 100 smaakjes. Dat deze drank al lang verkrijgbaar is aan onze kust wekt daar de nodige verbazing. Ladingen vol orginele goederen nemen we in de auto?s mee van vakantie. Soortnamen roepen meer op dan merknamen, dat is bijzonder.

Wie een fruitsoort kan claimen is de winnaar. Appelsientje onder de zon. Coca Cola light lemon of Twist van Pepsi. Ook verpakking kan het verschil maken. De lemon moet er vanaf druipen. Het lekkerste fruit springt eruit. The Hero. De interactie met het product brengt genot. Drinken is genieten, zelfs koffie ontkomt er niet aan. Gezellig genot. Sensuele prikkelende line extensions, endorsements, product labels, tag line?s. Brands zijn ondergeschikt en maken gebruik van de kracht van product of natuurproductnamen.

Over smaak valt niet te twisten, maar smaak is modegevoelig. Dat blijkt. Het is nu het tijdperk van de lemon. De appel is uit; er moet een nieuwe appel komen, mooier om te zien, mooier verpakt in plaats van een grote zak vol, minder zoet, meer zuur.

The real thing daar gaat het om. Labels zijn echt, nu de merken nog! Coca Cola, Caipirinha (the public brand) en Sol zijn voor mij de winnaars.

Alex Stoter is Merk- en Communicatiemanager bij KPN Mobile.