Oliviero Toscani heeft met zijn campagnes voor kledingfabrikant Benetton, zowel in Europa als wereldwijd, veel stof doen opwaaien. Veel van de beelden getoond in Benetton?s campagnes werden als shockerend en controversieel ervaren.
Irene Verhoeven, afgestudeerd aan de Hogeschool voor Economische Studies te Rotterdam (HES), heeft in het kader van haar scriptie over ?Reclame en ethiek? onderzoek verricht naar de reclamecampagnes van Benetton en of Benetton de ethische grenzen inderdaad overtreedt. Zij stond Brandhome toe de resultaten van haar onderzoek te gebruiken voor dit artikel.
Het is gebleken dat veel consumenten vinden dat Benetton inderdaad te ver gaat en dat de communicatie-uitingen van het bedrijf in strijd zijn met algemeen aanvaarde normen en waarden. Daarnaast worden de reclamecampagnes door bepaalde groeperingen als aanstootgevend en kwetsend ervaren.
In sommige landen worden de Benetton-campagnes zelfs geboycot. Dit is bijvoorbeeld het geval in de Verenigde Staten met de campagnes over ter dood veroordeelde mensen. Ook zijn er winkelketens die weigeren nog langer Benetton-kleding te verkopen, daar de filosofie van Benetton botst met hun eigen ethiek.
Toscani, verantwoordelijk voor Benetton?s campagnes, is van mening dat de manier waarop bedrijven tegenwoordig reclame maken, slechts een perfecte wereld wil neerzetten en dat consumenten misleid worden. Hij vindt dat er hierdoor veel geld verspild wordt en dat consumenten een verkeerd beeld krijgen van het product of merk waarvoor geadverteerd wordt. De Italiaan tracht door middel van het lanceren van shockerende campagnes informatie te verschaffen, met als doel maatschappelijke issues onder de aandacht te brengen. Hij pleit dus voor een totaal andere manier van reclame maken, waarbij de consumenten geen ideale wereld wordt voorgespiegeld wanneer ze een product aanschaffen.
Benetton wil met haar campagnes niet iets extra?s toevoegen aan de kleding die zij verkoopt, maar ze wil de zogenaamde levensfilosofie van de organisatie uitdragen. Een deel van het reclamebudget van de kledingfabrikant wordt besteed aan voorlichting over aids, oorlog, racisme en onverdraagzaamheid. Het is een manier om te laten zien dat een grote onderneming ook een ?sociale rol? speelt en dat de onderneming een intelligent gesprek kan aangaan met mensen.